Olimpos Antik Kenti Tarihi , Olimpos Tarihi yazımızdan herkese merhabalar. Olimpos ile ilgili yaklaşık olarak 14-15 yazı hazırladık ve sizlere sunduk.
Fakat çoğumuz Olimpos’u sadece deniz ve Güneş’den olduğunu sanmaktadır. Halbuki derinlemesine bir araştırma yapıldığında altından koca bir tarih çıktığını fark edersiniz.
Olimpos ile ilgili detaylı bilgileri ve Olimpos’a dair her türlü bilgiye Olimpos Gezi Rehberi içeriğimize veya plaj ve deniz ile ilgili detaylı bilgiler içinde Olimpos Denizi Nasıl? içeriğimize göz atabilirsiniz.
KAYNAKÇA:Olimpos Tarihi yazımızı yazarken , kültürportalı.gov.tr ve naturalpansiyon.com adreslerinden faydalanılmıştır.
Antik Çağda Olimpos veya OLYMPOS
Olimpos, antik dönemlerde sadece tek bir yerle sınırlı kalmayıp, toplamda 19 farklı dağa verilen ortak bir addır. Yunanca’da “Olympos”, Latince’de ise “Olympus” olarak kaydedilmiştir.
Türkiye sınırlarında yer alan Olimpos, Antalya ili sınırlarında, özellikle deniz kıyısında bulunan tarihi ve doğal güzellikleriyle bilinen bir yerdir. Olimpos, hem doğal güzellikleri hem de antik kalıntılarıyla ünlüdür. Bu kalıntılar arasında antik tiyatrolar, tapınaklar ve antik döneme ait diğer yapılar yer almaktadır.
Olimpos, aynı zamanda mitolojiye de ev sahipliği yapmaktadır. Antik çağlarda bazı mitolojik hikayelere konu olan bu bölge, tanrıların dağı olarak da bilinmektedir.
Bunun yanı sıra, Olimpos’ta yer alan sahili ve çevresi, deniz kaplumbağalarının üreme alanlarından biridir. Bu nedenle bölgede doğal yaşamı koruma çalışmaları da sürdürülmektedir.
Yanartaş olarak bilinen, yerden sürekli olarak doğal gaz çıkışı nedeniyle yanmaya devam eden bir alan da Olimpos’ta yer almaktadır. Bu bölge, antik dönemlerde “Chimera” olarak bilinen, alev alanı olarak tanınmış ve bu özelliğiyle mitolojik hikayelere de ilham kaynağı olmuştur.
Tüm bu zenginlikleriyle Olimpos, hem tarih meraklıları için hem de doğa tutkunları için mükemmel bir gezi destinasyonudur.
- Olimpos, Eski Yunan Mitolojisi’nde tanrıların evi kabul edilen ve 2919 metre yükseklikle Yunanistan’ın en yüksek zirvesini oluşturan Tesalya bölgesindeki dağın adıdır.
- Paphlagonia Olimpos Dağı diğer adıyla Arıt Dağı, Antik çağda ve 19. yüzyıl Batılı gezginleri tarafından Paphlagonia Olimpos’u olarak anılan bu dağ, Bartın merkezi doğusunda, şehir merkezi ile Arıt (belde) arasındaki Arıt Dağı’na denk gelmektedir.
- Olimpos Köyü, Antalya’da antik kent kalıntıları bulunan bir vadi ve aynı zamanda tatil yöresi Yani bizlerin hep gidip tatil yaptığımız ve eğlendiğimiz yer .
- Olimpos Tepesi (Kıbrıs), Kıbrıs adasının 1952 m. ile en yüksek zirvesini oluşturan dağ,
Bu tarihi isimden esinlenerek, ABD’de iki dağa ve Mars’ta bir dağa aynı isim verildiğini de belirtelim.
Bu arada Olimpos kelimesinin Yunanca bir kelime olmadığına dair varsayımlar da bulunmaktadır. Bu adın kaynağı ve anlamı tam anlamıyla bilinmese de eski Anadolu dillerinden geldiği ve ve çoğunlukla “yüksek dağ” anlamını taşıdığı anlaşılmaktadır.Gökyüzündeki bulutlara kadar doruğu uzanan ve tanrıların yerleşim edindiği inancı Sümerlerden Yunan mitolojisine girmiştir.
Kısacası, Olimpos,Olympos veya Olympus kelimelerinden her birini kullanabilirsiniz.
Olimpos Antik Kenti Tarihi
Antalya’nın güney kıyısında, Phaselis’ten sonraki ikinci büyük liman kenti olarak bilinen Olimpos, ismini kuzeyinde yer alan ve 2.375 metre yüksekliğe sahip olan Tahtalı Dağı’ndan alır. Bu özel şehir, Beydağları-Olimpos Ulusal Parkı içerisinde yer alıp, korunmuş bir bölgedir, bu sebeple bölgede taş yapılaşma göremezsiniz.
Tam kuruluş tarihi kesin olmasa da, M.Ö. 167-168 yıllarında darp edilen Likya Birlik sikkelerinde Olimpos’un adının geçtiği bilinir. Olimpos, bu birlik içerisinde altı şehirden biri olup, üç oy hakkıyla Likya’nın doğusunu temsil etmekteydi.
Şehrin tarihi kalıntıları, yoğun ormanlık alan içerisinde ve bitki örtüsü altında gizlidir. Bu yüzden, attığınız her adımın altında tarih yatmaktadır. Bu kalıntılar genellikle Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinden kalmadır. Olimpos’un kalıntıları esas olarak hızla denize ulaşan bir nehrin iki yanında konumlanmıştır. Antik dönemlerde, bu nehrin iki yanı iskele olarak kullanılmış, aralarında bir köprü ile bağlantı kurulmuştur.
Günümüzde bu köprünün bir kısmı hala ayaktadır. Sahilin güney kısmında, Hellenistik döneme ait duvarlar ve Roma-Bizans dönemine ait onarım izleri bulunabilir. Ayrıca nehrin ağzına yakın bir tepede, geç dönemlere ait kalıntılar ve nehrin güney kıyısında Helenistik döneme ait temel üzerine inşa edilmiş, Roma dönemi onarımlı bir tiyatro bulunmaktadır, ancak tiyatro oldukça harap bir durumdadır ve sadece giriş kısmı iyi korunmuştur.
Arkadaşlar bu nehirden bahsetmişken küçük bir bilgi paylaşmak istedik.13 Nisan 2014 yılında büyük bir sel bu ırmağı resmen bir canavara dönüştürdü.YOUTUBE linkinden ilgili görüntülere bakabilirsiniz.
Olimpos’ta, nehrin ağzına yakın bir konumda bulunan, 150 metre batısında etkileyici bir mabet kapısı bulunmaktadır. Bu kapı, küçük bir tapınakla bağlantılı olup, mimari özelliklerinden Roma İmparatoru Markus Aurelius’un (M.S. 172–173) onuruna inşa edildiği anlaşılmaktadır, bu da kapıda bulunan heykel kaidesinden tespit edilebilmektedir.
Araya girmek istedik.Olimpos Gezilecek Yerler içeriğimize bakıp öncede bilgi sahibi edinebilirsiniz.
Bununla birlikte, bu antik kentin en dikkat çekici kalıntılarından biri olan Kaptan Eudomus’un Lahdi, Antalya Müzesi tarafından yapılan kazılarla gün yüzüne çıkarılmıştır. Nehrin ağzında, bir kaya oyunda bulunan bu lahit, hem kaptanın isminin geçtiği duygusal şiirsel yazıtı hem de gemisinin kabartmasını barındırmasıyla öne çıkmaktadır.
Olimpos, yüzlerce yıldır bir yerleşim yeri olarak varlığını sürdüren bir tarih zenginliğine sahip. Tüm detayları burada aktarmak elbette mümkün değil. Eğer daha fazla bilgi edinmek isterseniz, girişteki turizm ofisinden tarihi hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Olimpos Antik Kenti Tarihi,Olimpos Tarihi yazımızın sonuna geldik. Umarım faydalı olabilmişizdir. İşin içinde Olimpos olunca detaylı bir şekilde anlatmak gerekiyor. Sıkıldıysanız kusura bakmayın. 2-3 kelime ile maalesef böyle bir yeri anlatamıyorsunuz. Bizden şimdilik bu kadar kendinize iyi bakın. Bol bol dinlenmeyi ve gezmeyi ihmal etmeyin. Tabi en önemlisi lütfen beğenilerinizi ve yorumlarınızı eksik etmeyin. Hoşçakalın…
Olimpos’un Neyi Meşhur?
1- Hibeş
2-Domates Civesi
3- Alabalık
4- Deniz Ürünleri
5- Gözleme
Olimpos Hangi İle Bağlıdır?
Olimpos Antalya İline Bağlı olan Kumluca İlçesi sınırları içerisindedir.
Olimpos Kışın Nasıl Olur?
Kış aylarında genellikle sakindir.Bir kaç konaklama tesisi haricinde çoğu mekan kapalıdır.Sessizliği sevenler kış aylarında Olimpos’u Tercih Edebilir. Daha sıcak isteyenler Mayısta Olimpos’u Tercih Edebilirler
Olympos Plajı kum mu?
Maalesef Olimpos Plajı irili ufaklı taşlardan oluşmaktadır.Yanınızda deniz ayakkabısı götürmeniz şiddetle tavsiye edilir.
Olimpos’da Nerede Kalınır?
Bizim tercih ettiğimiz 2 yer bulunmakta Bunlardan birisi Deep Green Bungalow diğeri ise Otantik Pansiyon.Son zamanlardaki favorimiz Otantik Pansiyon Oldu.Diğer kalabileceğiniz yerler ise şu şekilde;
1-Blue & White Hotel
2-Olympos Deep Green Bungalows
3-Hotel 212 Olympos
4-Bayrams Tree Houses
5-İnziva Merkezi Olympos Mitos
6-Olympos Çamlık Pansiyon
7-Kadir’s Tree Houses
8-Koala Bungalows
Olimpos Plajı Ücretli mi?
Evet plaja girişler ücretli.Antik Kente giriş ücreti (Müze Kartınız yoksa) 2023 yılı için 50,00 TL’dir tatil için kalanlar uygun bir fiyata haftalık çoklu giriş kartı almaktadır.
Olimpos Antalya Arası Kaç Saat ve Kaç km? km’dir.
Olimpos Antalya arası 85 km’dir.Arabayla yaklaşık 1 saat 15 dakikada rahatlıkla gidebilirsiniz.Yolun %90 lık kısmı çift şeritli yol olup hız sınırı 100 km’dir.
Olimpos’a Giden Otobüs Firmaları
1-Kamil Koç
2-Metro Tuzim
3-Ulusoy
Olimpos Güvenli Bir Yer mi?
Münferit olaylarla birlikte genel itibariyle güvenli bir yerdir.
DİĞER MERAK EDİLENLER?
Bu Cevaplar sizi kesmediyse OLİMPOS GEZİ REHBERİ yazımıza bakmanızı şiddetle öneririz.Şimdiden güzel bir tatil dileğiyle hoşçakalın.
Olimpos Gezilecek Yerler
1.Çıralı
2.Adrasan
3.Olimpos Antik Kenti
4.Yanartaş
5.Tahtalı Dağı (Teleferik)
6.Ulupınar
7.Likya Yolu
8.Göynük Kanyonu
9.Phaselis Antik Kenti
Olimpos Gezilecek Koylar
10.Ceneviz Koyu
11.Korsan Koyu
12.Akseki Koyu
13.Sazak Koyu